previous | next

Sarphatikade 19 - BV AMSTERDAM

Asking price € 1.535.000 k.k.

Save property

Description

STYLISHLY DECORATED CANALSIDE HOUSE OF 211 M² LOCATED ON THE FIRST, SECOND AND ROOF FLOOR, IN THE CENTRE OF AMSTERDAM! WITH A LARGE TERRACE OF 17 M².

LOCATION
The apartment is beautifully located at the corner of the Sarphatikade and the Amstel.
It is located in the ring of canals, near the Prinsengracht, Utrechtsestraat, the Amstel hotel, Theatre Carré and the Albert Cuypmarkt, but it is also in the vicinity of the Museumplein and the Stopera theatre. Because of its central location in the centre there are many possibilities for dining, going to cinemas and museums and other activities.

The green low-traffic section of the city starts nearby along the Amstel to the surrounding polder area and the rural village of Ouderkerk aan de Amstel. Many cyclists, walkers and runners make use of this.

By car the A10 Ring can be reached within a few minutes, which means that Schiphol and other cities in the Randstad are very well accessible. Parking takes place with a parking permit. Since there is only local traffic, it is a quiet location and parking can easily be done in front of your door.

SPECIAL DETAILS
- Located on own land;
- Viewing on Saturday also possible;
- Antique wood stove/gas fireplace;
- An outside tap on the terrace.

LAYOUT
The ground floor, general rooms
The doorbell/videophone is located in the porch. A person who rings the bell is also visible at night, because a motion sensor lights up the porch lamp.

The common entrance hall lies behind the beautifully sculpted front door. The hall has a marble floor and panelling. On the left two meter cabinets have been placed.

First floor
On the first floor there is a toilet, living room and a dining room/kitchen (on the garden site). The kitchen is completely equipped, including a detached fridge/freezer. The terrace invites you to walk outside and because it is adjacent to the kitchen, you can easily eat and have a drink on the terrace.

The dining room and living room both have the original panelling and parquet floor. They are separated by folding doors with polished and ornamented glass.

At the entrance door to the living room there is a thermostat. Inside you see a beautiful marble fireplace with the wood stove.

Second floor
A comfortable ‘lazy’ stairway leads to the second floor.

The bedroom is located at the quiet backside. There are folding balcony doors, and behind these doors there is a fencing (‘French balcony’). A custom-made insect screen can be placed in the balcony doors to keep mosquitoes outside.

From the bedroom a comfortable toilet room can be reached with a spacious built-in linen cupboard.

A second door leads you from the bedroom to the spacious bathroom with a timeless design, which is lit with built-in spots. It is meant for two persons, with an extra large bath and a double wash basin. There is a separate smoothly designed half-round shower room. The mechanical ventilation can be set to three levels, so that all moisture can be discharged at once when having a shower.

From the bathroom a dividing door leads you to the workroom. Here there are two wall units designed by a furniture maker, in which comfortable double wardrobes are included. Everything is lit with design lamps.

There is also a large storage space on this floor, with above a spacious attic. There is a connection here for the washing machine and dryer. Furthermore, there is also a trough with a mixer tap.

Adjacent to this is the room where the boiler and the distribution board have been placed.

Third floor
The next comfortable ‘lazy’ stairway leads you to the third floor. The stairway and the landing above are beautifully lit with daylight through the skylight on the roof.

On the landing there is a recess with the central heating boiler.

The third floor can be characterised as a spacious, atmospheric ‘loft’ with beautiful collar beams, a lovely incidence of light (for example, through the ’skylight’) and a fantastic view across old Amsterdam.

This floor can be used as a normal part of the house. However, it has also been adapted and renovated for use as a music room or as an independent living room for ‘home sharing’, guests or tenants.

For this purpose an ‘apartment within the apartment’ has been created in an ‘invisible’ way.

For example, the sound insulation is reinforced with house-dividing floor insulation and a sound-proof toughened glass wall to the stairwell.

An own kitchen has been installed with a gas cooker, oven, fridge and Combitron.
The complete bathroom is equipped with a bath. It has an own thermostat and an independent videophone/door opener.

The Association of Owners (VVE) allows the renting out of this floor for a period of at least 6 months.

Association of Owners (VVE)
Sarphatikade 19 was formally split into two apartments 19-A and 19-B in 2003.
The Association of Owners (VVE) consists of two members, each with 50% of the votes.

The Association of Owners (VVE) allows the renting out of (a part of) the apartment when there is a tenancy agreement of at least six months.

The monthly service charges amount to € 300.-.

A CHARACTERISTIC HOUSE
Sarphatikade 19 was built in 1899, in the late 19th-century style, with a richly decorated middle section in the facade. It was intended for wealthy citizens and used for a long time as a doctor’s house.

Many original details have been preserved. The antique oak front door, marble hall and high ceilings (3.40m). The beautiful stairwell with a ‘lazy’ stairway. The antique oak ‘herringbone walnut’ parquet. The richly decorated fireplace. The old doorknobs, original wooden panelling and profiles doors and frames.

Because of the high windows it is a very light house, which stays cool in summer. The stairwell also gets much daylight from a skylight that has been placed on the roof. The ‘loft’ on the third floor also has a large ‘skylight’

FEATURES
Living area: 210.9 m²
Building-related outdoor: 16.8 m²
Total useable area: 227.7 m²
in conformity with NEN-2580

RECORDED IN THE LAND REGISTER AS FOLLOWS
Municipality: Amsterdam
Section: I
Number: 11328
Apartment index: A2

MAINTENANCE
The house was renovated and expanded drastically in 2001/02. The foundation and all mains for the central heating, electricity, gas, water, sewer, ventilation, chimney and the central antenna system (CAI) have been completely renewed. In the past roof and floor insulation was fitted in the house and a sun lounge construction was built, with on top a large terrace.

STREET NAME EXPLANATION SARPHATIKADE
Samuel Sarphati (1813-1866), was an Amsterdam doctor and pharmacist. He had many contacts in banker’s circles. He initiated the Vereeniging voor Volksvlijt (Society for Popular Diligence (1852)), which also built the Paleis voor Volksvlijt (Palace for Popular Diligence (1864)). Sarphati was also involved in the urban expansion around the Frederiksplein and the construction of the Amstel Hotel (1866).

OWNERSHIP SITUATION
Located on own land!

BUILDING YEAR
1899

COMFORT
All floors have an own doorbell/videophone/door-open unit.

The balcony at the front has a view on the Singelgracht and the Amstel. At the back there is a large sheltered terrace of 15 m², which overlooks a closed, quiet and green courtyard. There are monumental trees in which many songbirds nest, including the jay, wren, woodpecker, great tit, blue tit, blackbird, sparrow, magpie and parakeet.

The very beautiful fireplace in the living room has an antique wood stove, which belongs to the house. It does not cause any nuisance for the neighbours. The chimney has recently been swept. A gas pipeline has been fitted, and if required it is possible to connect a gas fireplace to this.

There is a toilet on each floor with a sink with mixing tap. On the second and third floor there is a complete bathroom with a bath.

The toilets, storage, bathrooms and kitchen are connected to the mechanical ventilation with an exhaust to the roof. Cooking odours are also discharged through an extra extractor in the kitchen.

The apartment has a high-quality sound insulation with double glass, retention walls and sound-proof SUS fan boxes on the street side.

All rooms have dimmable switches. With these switches a number of lamps can be turned on/off or dimmed in one go.

The central heating boiler (HR Remeha, 2015) is connected to a large boiler. Brugman flat central heating radiators have been used.







Read full description

Features

Transfer

Status
available
Accepting (an offer or contract)
By mutual agreement

Construction

Type of house/apartment
Apartment
Construction type
Existing property
Year of construction
1899

Surface Area and Volume

Usage area Living
211 m²
Building-related outside
17 m²
Gross volume
580 m³

Layout

Total number of rooms
5
Number of bedrooms
4
Number of bathrooms
2
Facilities bathroom
Bathtub, Shower, Double washbasin
Facilities bathroom
Bathtub, Toilet, Shower, Washbasin

Energy

Land registry details

Municipality
Amsterdam
Section
I
Index number
A2
Lot
11328
Ownership structure
Full ownership
Location
Waterside

Parking

Type of parking
Paid parking, Parking permits
View all features

All photos

Share this property