previous | next

Recht Boomssloot 41 BG + I AMSTERDAM

Save property
This apartment is sold

Description

DUBBEL BENEDENHUIS VAN 184 M² BESTAANDE UIT TWEE APPARTEMENTSRECHTEN AAN DE RECHT BOOMSSLOOT IN HET MEEST AUTHENTIEKE STUKJE VAN AMSTERDAM; DE NIEUWMARKT-/ LASTAGEBUURT. EIGEN GROND MET FRAAI ZICHT OP DE KROMBOOMSSLOOT

OBJECTINFORMATIE

De begane grond betreft thans een hoge open ruimte en is ca.100 m² intern verbonden met de bovengelegen woning met een oppervlakte van 84 m².

De huidige bestemming is bedrijf- en woonbestemming, om te zetten tot volledige woonbestemming alsmede het wijzigen van de bestaande pui aan voor- en achtergevelzijde gelegen aan de Nieuwe Ridderstraat (voetgangersgebied).

De huidige samenvoeging heeft (in 2002) met vergunning plaatsgevonden met een fraaie lichtstraat-constructie met eventueel mogelijkheid tot het creëren van buitenruimte.


LIGGING

De Recht Boomssloot is een rustige, groene gracht in de Lastage (Nieuwmarktbuurt), middenin het centrum van Amsterdam. De woning ligt op loopafstand van het levendige gedeelte van het centrum, tevens is de woning goed te bereiken per openbaar vervoer. Het Centraal Station en het metrostation in de Koningsstraat zijn om de hoek!


INDELING

Entree begane grond voorzien van ruime hal, 2 bergingen en doorzon woonkamer met daglichttoetreding via de lichtstraat/de verbinding met het bovenhuis gelegen op de eerste verdieping; overloop, keuken, badkamer voorzien van douche/
toilet, woonkamer en twee slaapkamers.

Fraai zicht op het water van de Recht Boomssloot en de Kromboomssloot. De eerste verdieping is tevens bereikbaar via het algemene trappenhuis.


EIGENSCHAPPEN

Woonoppervlak: 183,5 m²
5 kamers, badkamer, keuken en twee toiletten.


VVE

Bestaande uit 3 leden, in eigen beheer.
De maandelijkse servicekosten bedragen € 270,-


KADASTRAAL BEKEND

Gemeente: Amsterdam
Sectie: G
Nummer: 7986
Appartementsindex: A3 + A4.


EIGENDOMSSITUATIE

Gelegen op eigen grond.


BOUWJAAR

1940, volledig gerenoveerd in 2000.


ONDERHOUD

Goed onderhouden pand in een kleinschalige VvE. In 2000 heeft er een renovatie plaats gevonden.


STRAATNAAMVERKLARING

De zestiende-eeuwse scheepbouwmeester Cornelis Pietersz Boom. Om zijn werf op de Lastage te verbinden met het omliggende water, liet hij een vaart en een dwarsvaart graven. Deze zijn toen naar hem, als eigenaar, vernoemd.


BIJZONDERHEDEN

- Gelegen op eigen grond;
- Boedelnotaris Loyens & Loeff;
- Rijksmonument;
- Ouderdomsclausule en niet-zelfbewoningsclausule;
- Bezichtigen op zaterdag mogelijk.

De begane grond van het appartement is ontworpen door de beroemde Italiaanse vormgever en architect Allesandro Mendini, onder andere beroemd om zijn ontwerpen voor Alessi, maar ook als architect van het Groninger Museum. Mendini geldt als één van de belangrijkste kunstenaars van het Postmodernisme.

Vanaf de jaren '70 strijdt Mendini voor vernieuwing van design en architectuur: als boegbeeld van het Italiaanse Radical Design, ontketende hij een anarchie in de kunst: hij rekende af met de dogma's die tot dan toe golden in de modernistische kunst en architectuur en wilde de grenzen tussen kunst, design, architectuur en beeldhouwkunst opheffen. Hoewel hij heel serieus was in zijn streven van vernieuwing, zaten zijn ontwerpen vaak vol humor. Ornamenten, kleuren en vormen die lange tijd verboden waren onder kunstenaars en ontwerpers, paste Mendini juist graag en in overvloed toe. Zijn werk kenmerkt zich meestal door speelsheid en tegenstrijdigheid: net als in het Groninger Museum kenmerkt dit appartement zich de tegenstrijdigheid van speels kleurgebruik en een theatrale monumentaliteit van bijvoorbeeld de dubbele trap die naar boven leidt. Het appartement is toen het opgeleverd werd, veelvuldig afgebeeld in design- en woonbladen over de hele wereld, vanwege het unieke karakter van het ontwerp.

Voor de uitvoering van het appartement werkte Mendini samen met de beroemde architect Cees Dam, die ook het Amsterdamse stadhuis ontwierp.
De ontwerptekeningen zijn bij de verkoper in te zien.
Read full description

Features

Transfer

Status
sold
Accepting (an offer or contract)
By mutual agreement

Construction

Type of house/apartment
Unusual house
Construction type
Existing property
Year of construction
1940

Surface Area and Volume

Usage area Living
184 m²
Gross volume
515 m³
Lot size
246 m²

Layout

Total number of rooms
4
Number of bedrooms
2
Number of bathrooms
2
Facilities bathroom
Bathtub, Toilet, Bidet, Washbasin
Facilities bathroom
Toilet, Shower, Bidet, Washbasin

Energy

Land registry details

Municipality
Amsterdam
Section
G
Index number
A3
Lot
7986
Ownership structure
Full ownership
 
 
Municipality
Amsterdam
Section
G
Index number
A4
Lot
7986
Ownership structure
Full ownership
Location
Waterside, In town or city centre
View all features

All photos

Share this property